Gezond verstand en opstand in het sociaal domein

pasfotonicole (1).jpg

Door Nicole Lieve

Het zal je kind of moeder maar zijn die dringend zorg nodig heeft… dan kom je een wereld van regels, wachtlijsten en systemen. En daar is een groep mensen helemaal klaar mee: Nieuwe Bezems noemen zij zich: moedige doeners die ruimte zoeken binnen de regels. Het is geen hogere wiskunde, maar gewoon gezond verstand. Zij stellen zichzelf de simpele vraag: Hoe zou jij ermee omgaan als het jouw kind of moeder is? Oermoeder van dit alles en initiator is Anne Vrieze. Al na 1 minuut snap je dat deze dame met de voeten in de klei staat en het anders doet. Gewoon omdat ze is wie ze is en haar netwerk om haar heen weet in te zetten, zo ook op dit eerste event. Natuurlijk gaat het ook een beetje om de lancering van haar boek: ‘Gezond verstand in het sociale domein’, maar eigenlijk gaat het deze middag veel meer om de community van mensen daar achter... die hun diepere drijfveren trouw blijven en doen wat ze kunnen.

In mijn eigen achtertuin met de geur van bloeiende jasmijn en de merels op de achtergrond kijken we met 80 ‘Nieuwe Bezems’ naar dit online event. We luisteren naar een Koele dame, Jacqueline Koel; zij heeft een zorgbureau zonder wachtlijst waar je gewoon je eigen zorgMENS kun vinden en kunt kijken of er een klik is. Want tja.. het moment dat je zorg nodig hebt, is ook het moment dat je al je problemen op tafel legt en dat doe je niet zomaar bij iedereen. Sprekers met bijnamen als ‘wandelend creatief brein’, ‘kleurrijke schrijfcoach’, ‘eigenwijze Saskia’ nemen ons mee naar ‘ongewoon doen’, zij zijn de stille helden met gezond verstand.

Net als je dreigt weg te glippen met al het lekkers uit de ‘surprise doos’ die de WWZ Academie naar iedere deelnemer stuurde - en de wijn natuurlijk al veel te vroeg open is -, namelijk ver voor het ‘proostmoment’ op De Gouden Bezem Award van het jaar, maar dat ziet niemand, heeft de dagaanjager Marleen Bekker een aanstekelijk lied waarmee ze een ‘polletje’’ aankondigde. En ja natuurlijk wil je deze ongewone vraag nog even invullen. Een doordacht programma, met interessante sprekers en veel afwisseling maakt dit online event tot waar feestje. Gezond verstand op Afstand zal maar zeggen. 

Jan Rotmans, de Transitieman, komt aan het einde met de prijs en een kritische noot. Want al deze Nieuwe Bezems zijn eigenlijk te braaf. En te bescheiden. Hij zou ons allemaal wat meer OPstand gunnen, zoals de boeren dat onlangs deden, maar dan beschaafd. De ‘Gouden bezem’ gaat dan naar Ronald Helder, de ICT man die digitale stamtafels voor ouderen creëerde, tegen eenzaamheid. Juist deze winnaar is het die al in zijn eerste zin in zijn intro in al zijn bescheidenheid gelijk verwijst naar ‘de anderen genomineerden en eigenlijk alle 80 luisteraars als ‘prijswinnaars’… en dat is precies waar Jan de zere vinger legt. Van systeem naar gezond verstand, naar een gezond afstand event is gelukt. Nu nog wat meer opstand. Van stille helden naar zichtbare helden. Dan zullen alle nieuwe bezems vleugels krijgen en zich vermeerderen en wegvliegen naar die andere wereld waar alle kinderen en moeders de zorg krijgen, zoals zorg bedoeld is.

Ik kijk dwars door mijn appelboom naar de knalblauwe lucht en voel het. Deze middag is de startbaan gereed gemaakt, de motor is aangezet, deze groep mensen pakken met elkaar hun bezempje en vliegen weg. Ze veroorzaken witte strepen in de blauwe lucht, dwars door elkaar en soms in formaties met elkaar. Ik zou het wel weten als ik zorg nodig heb waar ik naar op zoek ben. Ik zoek zo’n gouden bezem en dat is na vanmiddag zeker geen sprookje meer.

 

Nicole Lieve

Tedx spreker/ blogger/ werkzaam bij Politie/ Weerbare samenleving / Jeugd/ Samenspannen tegen ondermijning

Vorige
Vorige

“Voor mij is er niets veranderd”

Volgende
Volgende

Jan Rotmans reikt Gouden Bezem Award uit aan 'frisdenker' Ronald Helder