Jan Rotmans reikt Gouden Bezem Award uit aan 'frisdenker' Ronald Helder

ZAANDAM/GRONINGEN – Dit jaar heeft hoogleraar Jan Rotmans voor de eerste keer de Gouden Bezem Award uitgereikt aan een ‘moedige en creatieve professional in het sociaal domein’, tijdens het event 'Gezond verstand in het sociale domein' van organisator Anne Vrieze van de WWZ academie. Winnaar Ronald Helder nam - zichtbaar geëmotioneerd - de prijs in ontvangst voor zijn project 'De Stamtafel', tegen eenzaamheid onder ouderen.

Organisator Anne Vrieze van de WWZ Academie kijkt terug op een zeer geslaagd event. "Met de beweging Nieuwe Bezems willen we van systeemdenken naar mensdenken; de mens moet weer centraal komen te staan in de zorg. En met deze award willen we daarom aandacht vragen voor alle fris- en dwarsdenkers, die op zoek gaan naar wat wél kan, ondanks het woud aan regels."

In maart konden professionals zichzelf of een ander aanmelden als 'Nieuwe Bezem' en voor deze award. Van de vijf genomineerden kreeg Ronald Helder op dinsdagmiddag 26 mei de Gouden Bezem Award virtueel overhandigd door prof.dr.ir. Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bijdrage leveren
Na het verlies van zijn eerste dochter en later zijn tweede dochter, en het verlies van zijn twee vaders, wilde Helder nog maar één ding doen in zijn leven: "Een bijdrage leveren; van waarde zijn voor anderen.” Helder is naar eigen zeggen ‘van het ontschotten en van het verbinden’. Met De Stamtafel brengt hij ouderen met elkaar in contact, zodat zij niet meer eenzaam zijn. Zichtbaar geëmotioneerd nam hij de Gouden Bezem in ontvangst. "Dit had ik niet verwacht. Ik ben er stil van."

Stille helden
Jan Rotmans prees alle aanwezigen tijdens het online event: “Jullie zijn de stille helden van het sociaal domein en verdienen een podium. Er zijn wel duizenden ‘Gouden Bezems’ in Nederland. Maar ze krijgen nog onvoldoende waardering.” Rotmans pleit al jaren voor ‘een beschaafde opstand’ vanuit het sociaal domein. “Alleen met die proactieve houding ontstaat er iets heel moois.”

Over de winnaar zei Rotmans: “Ronald is een innovator pur sang, heeft een sterk moreel kompas en een enorm netwerk opgebouwd. Het is heel knap hoe hij zijn eigen tragische ervaringen om heeft weten te zetten in De Stamtafel. Zelf zegt Ronald daar weliswaar over: Ach, het is gewoon de Drentse doeners-mentaliteit. Maar juist mensen als Ronald hebben we nodig, zeker in deze crisistijd. Dit zijn de mensen die ons overeind houden in crisistijd.”

Over De Stamtafel
De winnaar van de Gouden Bezem Award heeft een achtergrond in informatietechnologie en zet zijn IT- en levenservaring in om kwetsbare en eenzame mensen in de samenleving een betere kwaliteit van leven te geven. Helder: “Ongeveer de helft van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam. Om die eenzaamheid onder ouderen de kop in te drukken, heb ik de Stamtafel opgericht, een online ontmoetingsplatform voor ouderen en kwetsbaardere mensen in de samenleving.” Het doel van de Stamtafel is om kwetsbare mensen uit hun isolement te halen door hen digitaal te verbinden met familie, mantelzorgers en zorgverleners.

Over ‘Nieuwe Bezems’
Nieuwe Bezems is een beweging in het sociale domein, die de mens centraal stelt in het sociale domein. Initiatiefnemer Anne Vrieze: “We willen dat beleidsmakers, adviseurs en andere professionals in dit vakgebied weer met gezond verstand gaan denken en werken in het sociaal domein. Het geluk van zorgvragers willen we op nummer één zetten. Dit doen wij samen met een community van changemakers - Nieuwe Bezems - die werkzaam zijn in het sociaal domein.” In maart was de eerste Nieuwe Bezems-webinar voor ervaringsdeskundigen, innoverende Wmo-consulenten, wethouders en sociaal ondernemers. Inmiddels hebben uit heel Nederland meer dan negentig ‘Nieuwe Bezems’ zich aangemeld voor deze positieve beweging. Volgend jaar organiseert Anne Vrieze dit wederom en zal er een nieuwe Gouden Bezem Award uitgereikt worden. Voor meer informatie: www.nieuwebezems.com

Vorige
Vorige

Gezond verstand en opstand in het sociaal domein

Volgende
Volgende

Even voorstellen: De Gouden Bezem Award Jury